2016. szeptember 20., kedd - Horváth Zsuzsanna |
Cum grano salis
Szerkesztette: Dr. Fodorné dr. Nagy Sarolta
„Cum grano salis” – „egy csipetnyi sóval” – mondja a latin szólás. Ételek leírásában gyakran találkozunk ezzel a kifejezéssel. Ez a könyv ezt a címet kapta, mert recepteket közöl, mégpedig három fejezetben: 17. századi ételek, 17. századi édességek és hagyományos hegyaljai, hegyközi és bodrogközi ételek.
Lorántffy Zsuzsanna a Példabeszédek könyvének „derék asszonya”. Naponta olvasta a Bibliát, amelyből erőt és bölcsességet merített. Példaértékű nő, feleség, édesanya, híresen jó háziasszony, otthona szép, ápolt, igényes, de nem fényűző. Isten dicsőségét szolgálta. Szenvedései között inkább imádkozott, mint panaszkodott. A tétlenséget nem tűrte. Egyházunk bőkezű patrónusa, szegényeknek szószólója, betegeknek gyógyítója, úrhölgyeknek tanítója. Férje távollétében a hatalmas birtok kezelője, ami különösen nagy szó, ha megfontoljuk, hogy a közvélemény Rákóczit tartotta Európa leggazdagabb ingó és ingatlan magánvagyon tulajdonosának. Intézkedett vetésről, aratásról, szüretről. Konyhájához kapcsolódóan egy „csipetnyit” felidézünk mindennapjaiból, levelezéseiből és korának szokásaiból, hogy alakja megelevenedjék, és emberközelbe kerüljön. Közben természetesen figyelünk arra, hogy mi kerülhetett a fejedelmi család asztalára.
Kiadó: Sárospataki Református Egyházközség
Ára: 3800 Ft
Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.
Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél
Látogatók ma: 57, összesen: 242316